Normes i consells per a utilitzar les tecnologies


1. Seguretat
1.Utilitza un llapis de memòria (o un servei en línia per a còpies de seguretat) per a desar-hi còpies dels teus arxius i de les carpetes més importants.
2.Cal tenir cura i vigilar on deixem el nostre portàtil en tot moment.
3.Comprova que l’antivirus i el sistema operatiu estiguin sempre actius i actualitzats. Protegeix el teu ordinador de virus i altres programes maliciosos que poden revelar les teves claus als autors de ciberassetjament a menors.
4.Quan recarreguis la bateria, fes-ho fins al 100% de la seva capacitat.
5.Desa sempre el teu ordinador portàtil dins de la seva funda quan acabis d’utilitzar-lo i quan t’hagis de desplaçar.


2. Privacitat

1.Utilitza contrasenyes diferents per a cada servei. No les comparteixis amb ningú i desa-les en un lloc segur. Evita desar-les en un document anomenat “contrasenyes” o amb qualsevol altre nom detectable fàcilment.
2.Sigues sempre molt prudent amb les teves dades personals i les teves fotos, ja que no saps mai quin ús poden fer-ne. Quantes menys persones les coneguin, millor!
3.Atenció als missatges de correu electrònic. Obre només aquells de les persones que coneguis i esborra la resta. Els missatges adjunts poden contenir virus.
4.Si trobes continguts que pots considerar desagradables, perillosos o simplement estranys, no intentis «investigar» pel teu compte i avisa els teus pares o algun adult abans de continuar.
5.No acceptis “amistats” de desconeguts. A internet és molt fàcil dir mentides i fer veure que ets una altra persona.


3. Respecte

1.El fet d’intercanviar via P2P o baixar d’algun lloc web música, vídeos i altres fitxers és una vulneració dels drets d’autor d’aquests continguts. La majoria de continguts d’Internet (text, imatges, música, vídeos...) tenen drets d’autor. Això implica que cal vigilar què copiem i què baixem d’Internet, si no volem incórrer en un delicte.
2.Els xats com ara el messenger són una bona manera de comunicar-se amb familiars i amics. De la mateixa manera que en el contacte cara a cara, és important tenir cura de què diem i de com ho diem.
3.Controla el teu temps. No deixis que els xats o les xarxes socials ocupin tot el teu temps d’oci. Gaudeix d’altres activitats.
4.Sigues crític a l’hora d’agregar un nou contacte al teu messenger. Hi ha persones malintencionades i expertes que utilitzen el messenger i els xats per fer-te algun mal (Grooming) o per prendre’t la teva identitat digital (Phising).
5.Publicar informació a les xarxes socials és molt ràpid, però un cop publicada no saps quin ús en poden fer. Abans de penjar una imatge o publicar alguna cosa a la xarxa, pensa-t’ho bé. No facilitis o publiquis dades, informació, fotografies o vídeos d’altres persones que no t’hagin donat el seu permís.